Metsäalan pitovoimassa keskeistä työn itsenäisyys, mahdollisuus kehittää osaamista ja vahva ammatti-identiteetti
TTS Työtehoseura toteutti yhteistyössä Metsäkoulutus ry:n kanssa syksyllä 2023 kyselytutkimuksen, jonka kohderyhmänä olivat vuosina 2011–2018 metsäalan perustutkinnosta valmistuneet. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää metsuri-metsäpalvelujen tuottajien, metsäkoneenkuljettajien, metsäkoneasentajien, puutavara-autonkuljettajien ja metsäenergian tuottajien työuran etenemistä perustutkinnosta valmistumisesta kyselyhetkeen. Lisäksi selvitettiin mitkä tekijät edistävät metsäalan pitovoimaa ja mitkä vaikuttavat metsäalan ulkopuolella työskentelemiseen.
Lähes puolet metsäalan perustutkinnon suorittaneista työskenteli metsäalan palkkatyössä tai yrittäjänä
Kaikista vastaajista oli 88 % työssä kyselyhetkellä syksyllä 2023. Metsäalan palkkatyössä tai yrittäjänä oli 47 % ja muun alan palkkatyössä tai yrittäjänä 41 %. Työttömänä oli 4 %, opiskelua jatkoi 5 % ja muussa tilanteessa (eläkkeellä, vanhempainvapaalla) oli 3 % kyselyyn vastanneista.
Metsäalan palkkatyössä olleiden osuus oli suurin metsäkoneasentajilla (56 %) ja metsäalan yrittäjien osuus metsuri-metsäpalvelujen tuottajilla (21 %). Muun alan palkkatyössä olleiden osuus oli suurin puutavara-autonkuljettajilla (61 %) ja muun alan yrittäjien metsuri-metsäpalvelujen tuottajilla (8 %).
Kuvio 1. Työllisyys syksyllä 2023 ammateittain (n=683, %)
Lähes viidesosa kyselyn vastaajista ei ollut työskennellyt valmistumisen jälkeen metsäalalla. Tämä tilanne oli yleisintä metsuri-metsäpalvelujen tuottajilla. Heikoimmaksi metsäalan pitovoiman arvioivat metsäenergian tuottajat sekä puutavara-autonkuljettajat. Näissä ammateissa alalta pois siirtymistä suunnittelevien tai siirtymän jo tehneiden osuudet olivatkin suurimpia.
Kuvio 2. Metsäalalla työskentelyyn liittyvät tulevaisuudensuunnitelmat ammateittain (n=683, %)
Metsäalan pitovoiman lisäämisessä työhyvinvointi keskeisessä roolissa
Vaikutusmahdollisuus omiin työaikoihin, työn itsenäisyys ja hyvä työilmapiiri, vahva metsäalan ammatti-identiteetti sekä työn merkityksellisyys ja arvostus olivat merkittäviä metsäalan pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä kyselyn vastaajien mielestä. Metsäalan pitovoimaan vaikuttivat paljon myös hallinnan tunne työajoista, työn ja vapaa-ajan tasapaino, päivittäisten työmatkojen kohtuullisuus sekä työturvallisuudesta huolehtiminen. Kokemus palkkauksen ja työn vaatimusten kohtaamisesta oli vastaajien arvioimana erittäin merkittävä tekijä metsäalan pitovoimassa. Avoimessa palautteessa metsäkoneenkuljettajana työskentelevä henkilö nosti esiin palkkaukseen liittyvät ongelmat: ”Metsäkoneenkuljettajan ammatti on aliarvostettu. Työssä pitää tietää valtavasti asioita, pitää olla tutkintoja, kuorma-autokortti yms. Valtavasti täytyy olla tietotaitoa ja kokemusta, siihen nähden palkka on todella pieni verrattuna moneen muuhun työhön. Tilanne alalla on se, että kokeneet kuljettajat poistuvat alalta sen alipalkkauksen takia.”
Metsäalalla työssä olleista vastaajista yli puolet koki halun huolehtia metsäluonnon hyvinvoinnista erittäin merkittäväksi metsäalan pitovoimaan vaikuttavaksi tekijäksi. Metsäalan ulkopuoliset tahot eivät välttämättä ymmärrä metsäalan ammattilaisten tekemään työtä metsäluonnon hyvinvointia edistäväksi, ja tämä aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia oman työn hyväksyttävyydestä ja arvostuksesta. Julkinen keskustelu metsistä koetaan repiväksi, ja siihen sisältyy paljon vastakkainasettelua erilaisista metsien käyttöön liittyvistä tavoitteista. Tämä tuli esiin kyselyvastauksissa työhyvinvointia ja metsäalan pitovoimaa heikentävänä tekijänä.
Vastaajista 57 % arvioi erittäin merkittäväksi metsäalan pitovoimaan vaikuttavaksi tekijäksi mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja edetä työuralla vaativampiin työtehtäviin. Metsäalan pitovoiman ja työvoiman riittävyyden näkökulmasta osaamisen päivittäminen on erittäin merkittävässä roolissa, ja mahdollisuudesta työuran aikaiseen opiskeluun on huolehdittava jatkossakin.
Tuloksista lisää TTS:n julkaisussa Metsäalan perustutkinnon suorittaneiden työllisyys ja alan pitovoima
Hankkeen on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi