Metsäntuntijat-podcast: Osaamisella kohti metsätalouden kestävää kasvua
Tapion Metsäntuntijat-podcastin uusimmassa jaksossa sukelletaan metsätalouden osaamisen kasvaviin vaatimuksiin. Jaksossa pohditaan, miten metsäammattilaisten rooli on muuttunut ja monipuolistunut, kun kestävän metsänhoidon merkitys korostuu yhä enemmän.
Kuuntele jakso: Osaamisella kohti metsätalouden kestävää kasvua
Metsien käytön asiantuntija Laura Nikinmaa Tapiosta saa vieraakseen metsänhoitotieteen professori Heli Peltolan Itä-Suomen yliopistosta ja lehtori Antti Sipilän Hämeen ammattikorkeakoulusta keskustelemaan, miten metsäalan koulutus ja osaaminen ovat kehittyneet vastaamaan nykyajan vaatimuksiin.
Metsien kasvun, puutuotteiden arvonlisän, ilmastonmuutoksen hillinnän ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeyttä korostetaan nykyään yhä enemmän. Suomessa on noin 65 000 metsäalan ammattilaista, ja vuosittain valmistuu noin 800 uutta osaajaa. Heidän haasteenaan on sovittaa yhteen nämä vaatimukset, summaa Laura Nikinmaa. Mutta miten muuttuneet vaatimukset näkyvät metsäopetuksessa tänä päivänä?
Metsätalouden tulevaisuus vaatii kokonaisvaltaista osaamista ja datan hyödyntämistä
Perinteinen käsitys metsätaloudesta, jossa yhden oikean ratkaisun löytäminen riitti, on jäänyt historiaan. Nykyään metsäammattilaisen täytyy hallita kokonaisvaltainen näkökulma, jossa otetaan huomioon useita eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia puuntuotantoon, hiilensidontaan ja luonnon monimuotoisuuteen. Viime kädessä metsänomistaja päättää, millaisia metsänhoidon ratkaisuja hän haluaa toteuttaa omien tavoitteidensa pohjalta. Tämä monialaisuus on keskeistä myös metsäalan opetuksessa, kun tavoitteena on metsien kasvun ja elinvoimaisuuden turvaaminen.
Metsätalouden asiantuntijatehtävissä vaaditaan ymmärrystä metsän kasvusta, hoidosta ja puun korjuusta, sekä pitkän aikavälin metsäsuunnittelusta, jossa metsien käyttö ja hoito perustuvat kestävyyteen. Puuntuotannon ohella korostuvat myös tiedot ja taidot luonnon monimuotoisuuden ylläpidosta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä. Heli Peltola nostaa esiin, että erityisesti ilmastonmuutoksen tuomien riskien hallinta on noussut entistä tärkeämpään rooliin.
Antti Sipilä korostaa lisäksi paikkatieto-osaamisen merkitystä. Metsäammattilaisilta odotetaan kykyä hyödyntää ja soveltaa käytännössä avointa dataa, kuten Suomen metsäkeskuksen tarjoamia tietoja, jotka voivat tehostaa esimerkiksi hakkuiden kohdentamista ja metsänhoidon suunnittelua.
Yritysyhteistyöt valmistavat käytännön työelämään
Sekä Peltola että Sipilä painottavat koulutuksen roolia tulevaisuuden monipuolisten osaamistarpeiden täyttämisessä.
Professorina Peltola vie uusimpia tutkimustuloksia suoraan opiskelijoille ja heidän kauttaan edelleen käytännön toimijoille. Yliopistolla tutkimuksen parissa toimivat opiskelijat vievät uutta tutkimustietoa käytännön työtehtäviin metsäalan yrityksiin. Yliopistot tekevät yritysyhteistyötä muun muassa erilaisten hankkeiden, maisterintutkielmien ja väitöskirjatutkimusten parissa.
Sipilä kertoo, että Hämeen ammattikorkeakoulussa jokaisella opiskelijaryhmällä on oma kummiyritys, jonka kanssa tehdään pitkäjänteistä yhteistyötä. Tämä auttaa opiskelijoita ymmärtämään käytännön tarpeita ja valmistautumaan työelämään. Ammattikorkeakoulut saavat opetuksen suunnittelun tueksi palautetta osaamistarpeista myös suoraan yrityksiltä. Esimerkiksi Sipilän painottama datan hyödyntämisen osaaminen on suoraan yrityksiltä tullut toive opetukselle.
Yhteistyö myös metsäalan ulkopuolisten organisaatioiden ja koulutusohjelmien kanssa on yleistynyt korkeakouluissa. Yritysyhteistyöt eivät myöskään rajoitu vain kotimaahan, vaan metsätalouden koulutus kansainvälistyy. Yhä useammat opiskelijat ja ammattilaiset tulevat ulkomailta, mikä tuo mukanaan tarpeen myös esimerkiksi englanninkielisille materiaaleille ja koulutuksille.
Jatkuva oppiminen metsäalan tulevaisuuden tukipilarina
Entä miten jo työelämässä olevat metsäalan ammattilaiset voivat ylläpitää ja kehittää osaamistaan muuttuvassa toimintaympäristössä? Koulutusorganisaatiot tarjoavat jo nyt monia mahdollisuuksia nykyisten ammattilaisten osaamisen päivittämiseen. Esimerkiksi Tapion ja myös muiden toimijoiden tuottavat avoimet verkkokurssit, webinaarit ja podcastit saavat Peltolalta ja Sipilältä kiitosta. Sekä avoin ammattikorkeakoulu että avoin yliopisto tarjoavat täydennyskoulutusta metsäammattilaisille. Opetuksen käytännönläheisyys on olennaista, jotta opittu tieto on vietävissä helposti omaan työhön.
Miten varmistamme, että osaamiseen ja koulutukseen perustuva metsätalous kasvaa kestävästi yhteiskunnan näkökulmasta hyväksyttävänä myös tulevaisuudessa? Peltola korostaa jatkuvan oppimisen merkitystä metsäalan ammattilaisille, jotta he pysyvät ajan tasalla nopeasti muuttuvassa maailmassa. Sipilä puolestaan painottaa yleisellä tasolla metsien terveyden ja elinkelpoisuuden ylläpitämistä oikea-aikaisilla toimenpiteillä, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä metsätalouden kestävyyden varmistamiseksi.
Kuuntele jakso: Osaamisella kohti metsätalouden kestävää kasvua
Tämä Metsäntuntijat-podcastin jakso on toteutettu osana Metsien kasvun lisääminen ja bioenergian kokonaiskestävyys metsäammattiosaamisen vahvistamiseksi -hanketta. Tapion yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Metsäkoulutus ry, Luonnonvarakeskus, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), Itä-Suomen yliopisto, Koneyrittäjät ry, Lapin ammattikorkeakoulu (Lapin AMK), Riveria ja Bioenergia ry.
Hanketta rahoittaa Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi Tutustu myös hankkeessa tuotettuun verkkokurssiin ja opetusmateriaaliin.
Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia. Jakso on osa metsänhoidon suositusten teemasarjaa. Metsänhoidon suositukset kokoavat tutkitun tiedon ja parhaat käytännöt, joista metsänomistaja voi valita itselleen sopivat tavat hoitaa metsää. Tapion koordinoiman palvelun rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Lisätietoja
metsien käytön asiantuntija Laura Nikinmaa laura.nikinmaa(at)tapio.fi +358 29 432 6083